Žirovnické mladší žačky vybojovaly zlaté medaile za Kraj Vysočina

04.11.2015 19:32

V neděli 1.11.2015 se konal v Plzni házenkářský turnaj krajských výběrů družstev mladších žákyň. Turnaje se účastnily výběry Karlovarského kraje, Ústeckého kraje, 2 týmy Plzeňského kraje, Prahy a Kraje Vysočina.

                Kraj Vysočina byl složen z 7 děvčat z týmu Žirovnice a 7 děvčat z týmu Havlíčkova Brodu. Jednalo se o děvčata jak ročníku 2003 tak i ročníku 2004 a to z týmu Žirovnice brankářka Petra Jelínková, spojky Coufalová Kristýna, Čechová Kristýna, Šimková Tereza, pivot Rafflová Vlaďka a křídla Prantlová Katka a Šindelářová Tereza.  Z Havlíčkova brodu to byla děvčata brankářka Pecnová Lucie spojky Tereza Bouchnerová, Veronika Stejskalová Pivot Nikola Kotanová a křídla Eliška Ešnerová, Haláková Adéla, Musilová Eliška.

                Děvčata se společně potkávají na krajských turnajích jakou soupeřky, takže se dobře znají a  vzhledem k tomu, že mezi nimi panují spíše kamarádské vztahy, a protože děvčata společně nikdy nehrála za jeden tým,  měli oba trenéři  (Coufal Zdeněk a Jan Kotana) velkou odpovědnost tým poskládat tak aby bezvadně šlapal. Nakonec vše dobře dopadlo a děvčata během turnaje porazila všechny své soupeře a celý turnaj vyhrála bez ztráty bodu.

                Při vstupu do turnaje nás prověřil tým z Ústeckého kraje, kdy po pár minutách bylo jednoznačně vidět, kdo určuje tempo hry a zápas jsme jednoznačně vyhráli   11:7.

Dalším týmem byl tým z Prahy. Od první minuty jsme prohrávali a Pražáci byli jednoznačně lepší. Na Kristýnu Coufalovou nasadili osobní obranu, kdy Saša hráčka Slávie Praha jí dosti otrávila hru a nevypadalo to s námi dobře. Během zápasu jsme zkusili několik změn, ale pořád se nám nedařilo přehrát soupeře. Dalším problémem byla psychika děvčat, a to když se  cítila ukřivděná verdiktem rozhodčího, který uznal gól soupeřky, která jednoznačně klečela oběma koleny v šestce, kam sama upadla. Po prvním poločase jsem prohrávali o tři góly a tak jsem se pokusili s J.K. holky jenom povzbudit a dát pár drobných rad na co si dát pozor. Do druhého poločasu holky doslova nalítli a postupně náskok, který si Pražáci vytvořili v prvním poločase začali snižovat až do vedení o jeden gól.   Nakonec  ve velmi vypjatém závěru, kdy se pár vteřin před koncem opakovala rozehrávka v naší obraně z důvodu, že časoměřiči zapomněli pustit časomíru jsme vedení udrželi a zápas tak vyhráli 15:14.

                Dalším soupeřem byl tým z Plzně roč. 2004 se kterým jsme jednoznačně vyhráli  17:5.

Klíčový zápas nás čekal z týmem z Plzně 2003, kdy v případě výhry v tomto zápase bychom obsadili konečné 1 místo v turnaji bez ohledu na výsledek v posledním zápase. Hned v úvodu jsme šli do vedení  třemi góly,  které vstřelila Kristýna Coufalová a vypadalo že to bude snadná výhra. Plzeň ale nechtěla dát nic zadarmo a dala si na Týnu větší pozor, to jim nebylo ale nic platné protože do střelecké listiny se hned zapsala Kristýna Čechová ale i  další děvčata se dostávala do střeleckých  šancí kdy hráčky Plzně nestíhaly a jejich zákroky byly za hranicích pravidel a tak jsme během zápasu stříleli proti soupeři 2 sedmimetrové hody které jsme úspěšně proměnili. Pět minut před koncem zápasu jsme vedli o 5 gólů a zápas si tak pohlídali klidnou hrou bez zbytečného zbavování se míče až do závěru a zápas tak vyhráli 11:9.

Na poslední zápas s Karlovarským krajem, dostali od začátku příležitost hráčky, které dostávali menší prostor během turnaje. Přesto že to byly všechno dobré hráčky tak se jim dlouho nepodařilo najít recept na soupeřovu obranu. To jen potvrdilo, že na turnaji jsou všichni soupeři dobře připravení. Velkou bojovnost ukázala jedna z mladších hráček Žirovnice Katka Prantlová, která přes svojí bojovnost vybojovala sedmimetrový hod. který pak sama proměnila. Přesto se holkám sále nedařilo a když prohrávaly o čtyři góly, bylo nutností tým posílit o starší a zkušenější hráčky. Ty se postupně zapojovali do hry a nakonec jsme soupeře porazili 15:13.

                Poslední zmínka patří k oběma brankářkám, které se během turnaje po poločasech střídaly v brance. Ani jedna nepředvedla, žádný oslnivý výkon, ale nedělaly žádné zbytečné chyby a tak svoji povinnost v brance odvedly dobře a také jejich zásluhou jsme se dobrali k tomu zlatu.

Z turnaje jsme si odvezli nejenom zlaté medaile, ale také mnoho zkušeností a sportovních zážitků. Tímto chceme poděkovat pořadatelům za celý průběh turnaje.

Z.C.

Střelecká listina:                       Coufalová Kristýna Žir.          25 gólů

                                               Čechová Kristýna  Žir.           13 gólů

                                               Rafflová Vlaďka Žir.               11 gólů

                        Bouchnerová Tereza H.B.      5 gólů

                        Prantlová Kateřina Žir.           5 gólů

                        Šimková Tereza Žir.              3 góly

                                               Ešnerová Eliška H.B.             2 góly

                                               Haláková Adéla H.B.             2 góly

                        Šindelářová Tereza Žir.          1 gól

                                               Musilová Eliška H.B.             1 gól

                                               Nikola Kotanová H.B.             0 gólů

                        Veronika Stejskalová H.B.      0 gólů