Mistrovství ČR v házenkářském desetiboji

11.06.2012 14:00

 

Žirovnické házenkářky na Mistroství České republiky

 

Ve dnech 8.6. – 10.6. 2012 se naše mladší žákyně zúčastnily Mistroství České republiky v Házenkářském desetiboji pro soutěžní ročník 2011/2012. Tohoto vynikajícího úspěchu dosáhly házenkářky na základě vítězství v probíhajícím krajském přeboru s oddíly z Kraje Vysočina a z Pardubického kraje. V této soutěži děvčata dominovala a odměnou jim byla právě kvalifikace na toto celorepublikové vyvrcholení herní sezóny.

Turnaj pořádal z pověření Komise mládeže Českého svazu házené klub DHC Plzeň a zúčastnila se ho následující družstva: TJ Sokol Písek, HC Háje Praha, Spartak Ústí nad Labem, HK Ivančice, SK P.E.M.A. Opava, DHK Slavoj Žirovnice a domácí DHC Plzeň. Náš tým přijel na mistroství republiky v tomto složení: Čábelková Tereza, Dolejšová Tereza, Dvořáková Michaela, Ederová Kristýna, Houserová Tereza, Krejčů Tereza, Lovětínská Michaela, Mitasová Jolana, Reisnerová Kateřina, Salavová Barbora a Fullsacková Kateřina. Družstvo bylo doplněné o dvě mini žačky, a to Březinovou Simonu a Hrbkovou Barboru.  

Házenkářský desetiboj se skládal z několika disciplín a vedle standardních zápasů se jednalo o dovednostní soutěž ve všestranné připravenosti hráček v disciplínách, které jsou základem házenkářského sportu: rychlý běh 2x15 metrů, pětiskok (pět skoků za sebou na téže noze), hod do dálky házenkářským míčem, střelba na přesnost a překážková dráha. Do soutěže se družstvu započítávalo 10 nejlepších výkonů jednotlivých hráček a výsledek družstva se stanovil průměrem těchto 10 nejlepších výkonů v každé disciplíně.

Utkání proběhla systémem každý s každým, přičemž úvodem se hrála desetiminutová tzv. osobka (nařízená osobní obrana hráček po celém hřišti), poté následoval tzv. shot-out (samostatné nájezdy) a klasický dvacetiminutový zápas. V zápasech se dále hodnotila aktivita hráček (za každou hráčku, která dosáhla branky, získalo družstvo bod). Poslední disciplínou, která se nezapočítávala do celkového hodnocení, bylo statistické vyhodnocení „slušnosti“ jednotlivých hráčů v utkáních – fair play. V každé disciplíně bylo stanoveno podle pravidel jednotlivých disciplín pořadí všech družstev. Za dosažené pořadí byly přidělovány body: za první místo v jednotlivé disciplíně obdrželo družstvo 7 bodů, za druhé místo 6 bodů, za třetí místo 5 bodů atd. Body z jednotlivých disciplín se sčítaly a určovaly celkové pořadí týmů. Každé družstvo mělo k dispozici kartu Joker a tedy možnost vsadit si před zahájením celé soutěže na libovolnou disciplínu, o které se trenéři domnívali, že v ní jejich družstvo dosáhne nejlepšího umístění. Dosažené body v této disciplíně se poté násobily dvěma.

Mistroství České republiky bylo zahájeno v pátek v 14:30 slavnostním ceremoniálem, kdy si zúčastněná družstva nastoupená na palubovce haly vyslechla státní hymnu s následujícím slavnostním projevem organizátorů házenkářského desetiboje. Nejen pro děvčata, ale i pro jejich doprovod, to byla chvíle plná dojmů a emocí (díky Tomíku).

Následně byl desetiboj zahájen první disciplínou – hodem míčem. Už tato úvodní soutěž prokázala, že některé týmy dlouhodobě pilně nacvičovaly jednotlivé disciplíny. Naše házenkářky skončily na pěkném čtvrtém místě s průměrnou délkou hodu 25,6 metrů. Nejdále hodila Kačka Reisnerová – 30,7 metrů. V další páteční disciplíně – pětiskoku skončila děvčata pro změnu na čtvrtém místě s průměrnou délkou skoku 9,67 metrů. Nejdále doskočila Terka Čábelková (10,7 metrů). Následovalo první naše utkání s házenkářkami z Písku. Prohra 5:7 byla podobně jako porážka 4:11 v shot-outu předzvěstí skutečnosti, že tyto disciplíny nebudou zrovna patřit mezi naše nejoblíbenější a nejúspěšnější. Následná standardní hra a vítězství 7:6 byla výsledkem velmi dobrého kolektivního výkonu všech hráček. Posledním naším pátečním soupeřem bylo družstvo Ivančic. Trenér nasadil na osobní hru mladší hráčky s tím, že zkušenější děvčata „pošetřil“ na klasický zápas. To se posléze opakovalo v průběhu celého turnaje i s dalšími soupeřkami. Osobní obranu jsme v tomto zápase prohráli 5:7, shot-out 5:14 a zápas se nám podařil v závěru zremizovat (5:5).

Sobotní program byl zahájen rychlým během. Po dlouhém zvažování jsme před zahájením turnaje vsadili na tuto disciplínu kartu Joker, což se ukázalo jako velmi dobré rozhodnutí, jelikož jsme skončili na výborném druhém místě s průměrným časem 6,38. Nejrychlejší naší běžkyní byla Terka Čábelková s časem 6,14 sek. Následovalo utkání s družstvem Háje Praha. Osobní obranu jsme ztratili poměrem 3:7, shot-out 9:14. V klasickém utkání se naše házenkářky vybičovaly k výbornému výkonu a téměř celé utkání s jedním z favoritů celého házenkářského desetiboje vedly. Vlastními zbytečnými chybami v závěru zápasu jsme se však připravili o vítězství a prohráli těsně 8:9. V dalším „trojutkání“ jsme narazili na soupeřky z Opavy. Osobku jsme prohráli 3:7, v shot-outu jsme zaznamenali první bod, když jsme remizovali 5:5 a následný zápas celkem s přehledem vyhráli 8:4. V posledním sobotním utkání nás čekal největší favorit mistroství republiky-hráčky domácího DHC Plzeň. Výsledek osobky nebyl překvapením - prohráli jsme 3:9, shot-out jen těsně 7:8. Výborně zahrála děvčata v klasickém zápase. S předpokládaným vítězem desetiboje držela do poslední chvíle krok a jen poněkud diskutabilní zásah rozhodčího v posledních sekundách zápasu, kdy nám nebyl uznán gól, znamenal prohru o jeden gól 4:5. Sobotní program ukončila disciplína – střelba na přesnost. Ač jsme ji trénovali, tak nevyšla úplně podle našich představ a skončili jsme na šestém místě. Nejvíce bodů nastřílela Kiki Ederová.

Nedělní program desetiboje odstartovala překážková dráha v tělocvičně haly. Průměrný čas 26,81 sek. nás zařadil na 4. místo v této disciplíně. Nejrychlejší byla Terka Krejčů časem 22,73 sek. V posledním utkání desetiboje jsme narazili na soupeřky z Ústí nad Labem. Osobní obranu jsme prohráli 0:5, shot-out 7:11 a v normální utkání s přehledem zvítězili po velmi dobré hře 12:4.

Slavnostní ukončení turnaje proběhlo v hale na úrovni odpovídající významu tohoto mistroství republiky. V této souvislosti je nutné vyzdvihnout perfektní zázemí a zabezpečení turnaje a jednotlivých účastníků. Poděkování patří mj. organizátorům soutěže z řad DHC Plzeň, delegovaným rozhodčím a Českému svazu házené (Mgr. Tomáš Černý). Celkově jsme skončili na mistroství republiky na velmi pěkném pátém místě. Nejlepší hráčkou našeho družstva byla zvolena Kiki Ederová, která se stala i nejlepší střelkyní týmu s 22 góly.

 

Celkové pořadí družstev na mistroství republiky bylo následující:

 

  1. DHC Plzeň – 67 bodů;
  2. HC Háje Praha – 53 bodů;
  3. HK Ivančice – 45 bodů;
  4. Spartak Ústí nad Labem – 41 bodů;
  5. DHK Slavoj Žirovnice – 37 bodů;
  6. Sokol Písek – 28 bodů;
  7. SK P.E.M.A. Opava – 18 bodů.

 

V jednotlivých disciplínách jsme skončili následovně:

 

  1. Hod míčem – 4. místo;
  2. Rychlý běh – 2. místo;
  3. Střelba na přesnost – 6. místo;
  4. Pětiskok – 4. místo;
  5. Překážková dráha – 4. místo;
  6. Aktivita – 5. místo;
  7. Fair play – 2. místo;
  8. Utkání - osobní obrana – 7. místo;
  9. Shot-out – 6. místo;
  10. Normální hra – 3. místo.

 

Tento mistrovský desetiboj dokonale prověřil naše házenkářky a ukázal nám jejich silné, ale i slabší stránky. Například v klasické hře jsme dokázali držet krok i s nejlepšími týmy a při troše štěstí a větší koncentrovanosti jsme mohli tuto disciplínu i vyhrát. Na druhé straně jsme propadli v osobní hře a v shot-outu. Pro pana trenéra není lepší vodítko pro směrování letní přípravy než právě výsledky tohoto desetiboje. Celkově lze hodnotit naše vystoupení v Plzni jako velmi zdařilé a naše házenkářky odvedly skvělé výkony. Jak již bylo konstatováno, některá mužstva se na tyto disciplíny dlouhodobě připravovala a např. osobní obranu na rozdíl od nás hrají celkem pravidelně i v řádné soutěži. O to více si lze cenit našeho úspěchu. Ostatně před třemi lety  oddíl DHK Slavoj Žirovnice ještě neexistoval a účast našich děvčat na Mistroství České republiky v roce 2012 by jistě nepředpověděl ani Nostradamus. Je to fantastický úspěch klubu a děvčat a povzbuzení do další činnosti našeho oddílu.

Zde je na místě zmínit i realizační tým na mistroství republiky, který po celou dobu turnaje skvěle fungoval v následujícím složení (dámy jistě prominou níže uvedené pořadí):

 

Jan Dvořák – zkušený trenér a brilantní stratég;

Vít Hrbek – vedoucí a šedá eminence družstva na tomto mistroství;

Jiří Eder – perspektivní osobnost týmu s vybraným vystupováním a přirozenou autoritou u děvčat;

Tomáš Reisner – nejlepší a nejhlasitější fanoušek v Plzni;

Maruš Březinová – vedoucí statistického oddělení a hlavní prognostik oddílu. Na tomto turnaji byla zcela ve svém živlu a její informace a předpovědi byly pro tým zcela zásadní;

Kačka Hrbková – zdravotnice a zároveň poněkud horkokrevná fanynka;

Radka Ederová – fanynka a poradkyně zdravé výživy týmu, která svým distingovaným vystupováním v průběhu turnaje pozitivně ovlivňovala především dámskou část výpravy.

Závěrem ještě jednou děkujeme pořadatelům z DHC Plzeň za jejich vstřícnost a pochopení (především Jarce Šmrhové) a zároveň neděkujeme oblastnímu svazu házené za jejich liknavost v případě zajištění účasti mladších žákyň DHK Slavoj Žirovnice na Mistroství České republiky v házenkářském desetiboji. 

 

                                                                                                                                    

                                                                                                                                                                                                                     TAVH