Holiday cup 24.8.-26.8.2012 Zlín

27.08.2012 20:18

 

Ve dnech 24.6. – 26.6. 2012 se naše mini žačky a mladší žákyně zúčastnily turnaje ve Zlíně – Holiday cup 2012. V kategorii mladších žaček se turnaje zúčastnilo celkem 15 družstev rozdělených do tří skupin. Soupeřkami žirovnických házenkářek v základní skupině B byly následující týmy: TJ Tatran Bohunice, TJ Lesana Zubří, HC Zlín „B“ a TJ Jiskra Otrokovice.

Hrálo se systémem každý s každým s tím, že nejúspěšnější družstva z každé ze základních skupin se spolu utkala o medaile, týmy z druhých míst ze základních skupin o 4. - 6. místo, družstva ze třetích míst o 7. – 9. místo atd.

V důsledku dovolených, nemocí a zranění byl náš tým značně oslaben. Realizační tým mladších žaček proto využil zájmu tří jindřichohradeckých házenkářek o start na zlínském turnaji a po dohodě s jindřichohradeckým klubem doplnil naši sestavu o následující děvčata:  Natálka Tržilová, Sára Snížková a Klára Florková. Sestava týmu byla tedy následující: levé křídlo Ida Matějková, levá spojka Natálka Tržilová a Bára Hrbková, pivot Eliška Jinochová a Sára Snížková, střední spojka Klára Florková, pravá spojka Simča Březinová, pravé křídlo Verča Houserová a Míša Lovětínská a gólmanka Zuzka Berounská.

Vyjma Míši Lovětínské jsou děvčata ročník 2001 a mladší a dosud hrála za mini žačky a Holiday cup 2012 byl pro ně první zkušeností s házenou ve vyšší věkové kategorii mladších žákyň. Především z tohoto důvodu i velmi zkušení prognostici v našem realizačním týmu měli před zahájením turnaje velké problémy s tipováním umístění našeho družstva.

Prvním našim pátečním soupeřem byl tým z Bohunic. Ač děvčata spolu v této sestavě nastoupila poprvé, tak na jejich výkonu to nebylo vůbec znát a celkem bez větších problémů zvítězila 10:6. Důležitou úlohu sehrála naše střední spojka Klára „Karel“ Florková, která praktikovanou osobní obranou na naší polovině „vygumovala“ nejlepší hráčku Bohunic. Úspěšný vstup do turnaje jsme chtěli potvrdit ve druhém pátečním zápase se Zubřím. Z počátku vyrovnaný zápas rozhodly výkony  výrazných individualit v týmu Zubří na postu spojky a gólmanky, která byla posléze vyhlášena nejlepší brankářskou turnaje. Prohráli jsme 4:9 i v důsledku neproměnění tří sedmimetrových hodů. V posledním pátečním zápase jsme se utkali s týmem Zlína „B“, který jsme po soustředěném výkonu zaslouženě porazili vysoko 12:1. Prvním a jediným sobotním soupeřem našich házenkářek bylo družstvo Otrokovic, které dosud na turnaji neprohrálo. Od začátku zápasu bylo možno vidět velmi důraznou a pohlednou házenou z obou stran. Zápas byl velmi vyrovnaný prakticky v celém svém průběhu. Z naší strany se jednalo o jedno z nejlepších utkání korunované kolektivním a obětavým výkonem všech hráček a odměněné těsnou výhrou 8:7. V základní skupině jsme tak dosáhli skvělého úspěchu – tří vítězství a jedné prohry a v případě, že by v následujícím zápase tým Zubří nevyhrál nad Bohunicemi, tak bychom postupovali z prvního místa ve skupině a zahráli si o jednu z medailí s vítěznými družstvy z ostatních dvou skupin. To se ovšem nestalo, a tak v naší skupině došlo k situaci, kdy tři týmy měly po třech vítězstvích a jedné porážce. Rozhodujícím pro určení pořadí ve skupině se tak stalo skóre z jednotlivých vzájemných duelů mezi námi, Zubřím a Otrokovicemi. To jsme bohužel měli nejhorší a i přes výbornou herní bilanci ze základní skupiny jsme díky tomuto kritériu postoupili do dalších bojů až ze třetího místa ze základní skupiny. Tedy hráli jsme o konečné sedmé až deváté místo na turnaji s týmy, které postoupily ze třetích míst ze zbylých dvou skupin. Prvním našim nedělním soupeřem byl tak tým Nitry ze Slovenska. Už při nástupu obou družstev bylo zřejmé, že naši bývalí bratia, resp. sestry jsou naprosto iná váhová a výšková kategorie. Nepříjemná vysunutá obrana Nitry nám neumožňovala hrát naši standardní hru a jmenované devízy slovenských házenkářek se velmi brzo projevily a vysoká prohra 1:8 odpovídala průběhu zápasu. Posledním našim soupeřem na turnaji bylo družstvo z Havlíčkova Brodu. Tedy tým, který dobře známe z krajské soutěže. Po ranním „probuzení“ od Nitry se děvčata vrátila ke své velmi dobré hře ze základní skupiny a v prvním poločase 2:2 byla starším házenkářkám Havlíčkova Brodu a favoritkám tohoto zápasu více jak vyrovnaným soupeřem. Ve druhém poločase se přeci jen projevila větší herní zkušenost havlíčkobrodských házenkářek, která se promítla do konečného výsledku 3:7.

Celkově jsme tak obsadili na zlínském turnaji deváté místo s bilancí tří výher a tří proher, což lze považovat vzhledem k perspektivě našich děvčat v dané kategorii a k silné konkurenci v této kategorii na turnaji, za úspěch. Jak již bylo uvedeno, systém turnaje k nám byl nemilosrdný (podobně jako letos na Šulcáku v Plzni) a snad jsme si již v tomto směru vybrali kopec smůly. Naše družstvo působilo na turnaji velmi kompaktně i přes skutečnost, že v této sestavě nastoupily házenkářky v podstatě poprvé až na turnaji. Jindřichohradecké házenkářky k nám totiž dobře „zapadly“ a výrazně se podílely na velmi dobrém herním projevu našeho týmu. Z týmu tak těžko někoho vyzdvihovat, oporou byla gólmanka a výkon děvčat je příslibem do dalších turnajů.

 

Závěrem pro úplnost pořadí mladších žákyň a střelkyň našeho družstva:

 

Nejlepší střelkyně:

Simča Březinová – 13 branek (1 sedmička)

Bára Hrbková – 10 branek (2 sedmičky)

Klára Florková – 5 branek

Míša Lovětínská – 2 branky

Ida Matějková – 2 branky

Natálka Tržilová – 2 branky

Sára Snížková – 2 branky

Eliška Jinochová – 1 branku

Verča Houserová – 1 branku

 

Statistika vstřelených/inkasovaných branek – 38:38

 

Díky patří rodičům hráček a především těm, kteří zajistili dopravu a postarali se o děvčata na turnaji. Tento již tradiční a osvědčený realizační tým, doplněný do full verze o dva členy, bezchybně pracoval v následujícím složení:

 

Vedoucí družstva: Vít Hrbek

Asistent: Milan Berounský

Kustod: Pavel Březina

Zdravotník: Kateřina Hrbková

Prognostik a vedoucí statistického oddělení: Marie Březinová.

Vedoucí vnitřních věcí týmu: Fanda Houser

Vedoucí vnějších vztahů a komunikace s médii: Ida Matějková

Asistentka asistenta: Jana Berounská.

 

Velké poděkování rovněž patří rodičům Natálky Tržilové za dopravu děvčat na turnaj, za odvezení bagáže mini žákyň a za diváckou podporu během celého turnaje. 

 

TAVH

 

foto na: https://hazena-zirovnice.rajce.idnes.cz/Holiday_cup_Zlin_2012

 

..